• Slide podstránka

Obtíže s chodidly

obtize s chodidly 300Připadáte si jako malá mořská víla, kterou bolí a píchá každý krok…? Ať už jde o hallux vagus neboli vbočený palec, různé výrůstky, ostruhy na patách či deformity prstů, výrazně omezují možnost přirozené chůze.

Problémy od dětství?

„Lidská noha je speciálně vyvinuta a plní během života jedince několik funkcí. Zajišťuje nejen správný přenos váhy těla na podložku, ale umožňuje pohyb z místa na místo, dokáže se adaptovat na terén, předává mozku svými kožními, šlachovými, svalovými i kloubními nervovými receptory informace o prostředí, na kterém stojí, o jeho měkkosti, kluzkosti, teplotě či sklonu. Pro vývoj správné funkce nohy potřebuje dětská nožka úplnou volnost. Statistiky potvrdily, že více než 98 procent dětí se rodí se zdravýma nohama. Současné však musím dodat, že více než 33 procent dětí přichází do první třídy s nohama různě poškozenýma a vlivem porušení funkce nohy vznikají patologie, které znamenají nejen omezení pohybových aktivit, ale mají také negativní vliv na zdravotní stav celého organismu! Bývají příčinou bolestí nohou, ale i v jiných částech lidského těla – např. kolenou, kyčlích, bederní či hrudní oblasti, objevují se kloubní blokády, bolesti hlavy atd.,“ podotýká úvodem MUDr. Marie Součková, primářka soukromého zdravotnického zařízení ortopedie a podiatrie pro děti a dospělé na Praze 1.

Nejčastějšími deformitami je plochá noha různého typu a stupně, deformity prstců – hallux valgus – vbočený palec, kladívkové nebo drápovité deformity, přeložené prstce, vbočené paty, různé výrůstky, ostruhy na patách a vlivem svalové nerovnováhy, změn prokrvení a útlaku nervových struktur se objevují různé úponové bolesti, neuralgie, otoky, nestabilita apod.

Čím chodidlům škodíme?

Nohy fungují jako základní opěrná část těla. Nejvíce nohám škodíme nošením nevhodné nebo nepadnoucí obuvi. Např. nošením vysokých úzkých podpatků měníme nejen zatížení nohou, ale nepřirozeně posouváme těžiště těla a tím přetěžujeme přednoží. Za normálních podmínek jde zhruba 55 % - 60 % zátěže při chůzi na patní segment, lidská noha zvládá podpatek do 4 cm. Každý 1 cm navíc znamená přenos dalších 10 % zátěže na přednoží! U žen, které nosí 8 cm podpatky bez zvýšení platformy dochází v přednoží následně k výrazným změnám na plosce, deformitám prstců, ke změně zátěže a postavení v kolenou – tedy k přetížení v oblasti čéšky a také se objevuje výraznější prohloubení v bederní páteři.

!!! Zdravá je naopak chůze naboso, proto se vyzujme v každém věku. Ale pozor! Chůze po tvrdém (rovném) terénu, asfaltu, dlažbě není to správné, spíše dojde k přetížení a k nástupu problémů - obzvláště, když po takovém terénu chodíme v botách určených do přírody (barefooty, bosoponožky apod.). Není vhodné toto praktikovat zejména u osob se syndromem diabetické nohy!

Ortopedické a korekční pomůcky

Jak nám mohou pomoci např. podpatěnka (je určená ke zmírnění bolestí např. při ostruze na patě), srdíčko (podepírá příčnou klenbu, zajišťuje měkký došlap), chrániče paty (tzv. patičky chrání patu před otlaky), různé druhy vložek do bot volně prodejné (silikonové, pěnové, gelové, anti-tlakové, masážní…), speciální tvarované zdravotní vložky vytvořené na míru, silikonové korekční pomůcky meziprstní apod.? „Pravdou je, že dnes existuje velmi mnoho pomůcek od různých návleků, korektorů až po drobné ortézy zhotovené na míru nebo vložky. Vždy je však dobré nechat se nejdříve vyšetřit podiatrem, který nám dle našeho problému doporučí správnou variantu v daném širokém spektru nabídky,“ říká lékařka, „než-li nakupovat bez rozmyslu vše, co nám někdo doporučí či nalezneme kupříkladu na internetu… Tím bychom si mohli přivodit zhoršení stavu či další zdravotní obtíže.“

Časté nožní stesky

„Poměrně častým problémem mnoha lidí je hallux valgus. Jedná se o vbočené postavení palce u nohy, první nártní kost se odklání dovnitř, chodidlo se rozšíří a články palce se odchylují zevně. Nejde jen o estetickou vadu. Pacienti pociťují bolest a noha se nevejde do úzké obuvi. Pokud neproběhne včasná korekce deformity, může dojít k opotřebení kloubu (artróze). Není-li včas zahájena léčba, dochází k deformacím dalších prstců a chůze se stává čím dál bolestivější!“ upozorňuje lékařka.

Vbočené palce jsou podle paní doktorky z 70–90% podmíněny geneticky a lze je považovat za doprovodný jev ploché nohy nebo jev spojený s nevhodným obouváním. „Je-li vbočený palec ještě hybný, doporučuji zahájit cvičení, Dornovu metodu, tejpování, korektory zprvu dle odklonu palce od osy menší nebo zhotovený silikonový korektor skutečně na míru, použít korekční bandáž pro denní nošení, na noc noční ortézu, Ale pozor, neunavovat palcový kloub celodenní aplikací pomůcek, mírou únosnosti pro palce je 8 hodin přes den nejlépe a přes noc nechat raději pokožku odpočinout!“ doporučuje MUDr. Součková a dodává: „Vhodná vložka zpravidla poskytne úlevu v dobře padnoucí obuvi nebo je třeba v některých případech zhotovit obuv na míru Někdy je však nutné podstoupit operaci. Pamatujte si ale, že nás operace cvičení, uvolňování a ani vložky a správného obouvání nezbaví“

Vložky na míru

„Existuje velké množství různých stélek, které dělíme dle jejich materiálu, funkce, účelu, sériově nebo individuálně zhotovené dle otisku, sádrového odlitku apod., které pomáhají bolavým nohám. V prodejnách s obuví se prodávají vložky gelové sice podpírající klenbu (gelové) – jsou měkké, způsobují tření a proto jsou zakázané u diabetiků a rizikových skupin z možností poškození kožního krytu, dále sériové komfortní– vkládací s určitým nastavením sklonu paty s větší či menší miskou pro patu s cílem její stabilizace, s odlehčením pat nebo palcové strany. Samozřejmě nejideálnější jsou vložky zhotovené individuálně pomocí nastavení fyziologického postavení chodidla s cílem udržení tohoto postavení i v zatížení,“ uzavírá lékařka.

Helena Míková
odborná spolupráce: MUDr. Marie Součková

 

Lékařské podiatrické centrum

map marker 2 16   Maiselova 25/4, Praha 1, 110 00
phone 68 16   tel.: 734 246 970 (Podiatrie)
 phone 68 16   tel.: 724 294 436 (Pedikúra)
     

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Platba je možná pouze v hotovosti!

MUDr. MARIE SOUČKOVÁ- PODIATRIE A ORTOPEDIE - idatabaze.czOrtopedické ordinace, ortopedie - idatabaze.cz

Spolehlivá firma (MUDr. Marie Součková)

Ordinační hodiny

Po

Út

St

Čt

8:00 - 14:30

8:00 - 17:30

7:00 - 14:30

8:00 - 12:30  13:30-18:00

7:00 - 12:00

 

 

 

 

Dárkový poukaz

poukaz 2023 1500